Nepal,Indien 2012

Kajsa Contact

Links

Movies/album

Nepal reseberättelse

8 oktober 2012: Sverige-Quatar
Jag reste från Arlanda till Doha i Quatar för att möta gruppen med danskar som hade landat lite innan mitt plan. Resan arrrangerades av Pia Krygher Lakha och Lakha Lama. Alla hade vävda väskor med våra namn på -som vi enligt instruktion måste ha väl synliga för att vi skulle hitta våra resekamrater. Vi lämnade det heta Doha och flög mot Nepal. Kathmandu ligger på 1 325 meters höjd över havet.

Kathmandu, Nepal
Det hade blivit tisdag 9 oktober. Vid Kathmandus flygplats väntade tibetaner for att välkomna Lakha Lama och Pia Kryger Lakha. Vi skulle bo på Shechen Guesthouse och personalen var på flygplatsen och välkomnade även oss i resegruppen på traditionellt tibetanskt vis: Alla fick en vit siden halsduk - katha över halsen. Sedan in med bagage och folket i bussar. Skumpig färd genom staden i hysterisk trafik, trafikpoliser som visslade och viftade hit och dit, fast ingen verkade bry sig, alla typer av fordon tar sig fram med alla metoder.
”Kul att vara här igen!”, tänkte jag och trivdes.

Shechenklosters Guesthouse
är en underbar lugn oas med blommande hibiskusträd och Boganvilla. Vi kom precis när regnperioden var slut så allt var grönt och blomstrande. Gräsmattan var extremt välskött, blomblad sopades bort, ”klipper de den med nagelsax?” funderade jag. Rabsel café finns i trädgården även vegetarisk restaurang. Klostret ligger alldeles intill. Unga munkar sprang förbi, de äldre satt på gräset och pratade, vattnade trädgården eller surfade.

 
 

"Halli Hallå! Vi ska samlas nu!"

Denna första dag guidade Pia Kryger Lakha och Lakha Lama runt i Boudha, berättade om plasen och visade bl.a sina favoritrestauranger.

Boudhanath-stupan
anses vara en mycket kraftfull plats att meditera på.
Se foton/film om folklivet runt stupan!

 


Onsdag 10/10. Det var riktigt sommarväder, bra att ha hatt och vattenflaska med sig. Ficklampan måste man ha till hands på kvällen då det blir mörkt väldigt fort. Det var aldrig säkert om elen skulle finnas. Vid elavbrott fanns inget ljus alls på gatorna eller ens för att klara att sätta in nyckeln i hotelldörren. I receptionen fick vi veta: "Governements decision! Electricity comes today betwen 15 and 20!" Man vänjer sig och passar på att maila, ladda kamerabatteri och telefonen de perioder när elen finns.

Det kändes bra att resa i grupp! Vi kom iväg på givande utflykter varje dag. Bussar hämtade oss.
Vi besökte ex. ett äldreboende som ett kvinno-kooperativ driver. Där mottogs vi varmt av både de äldre och personalen.

Den fruktansvärt nedsmutsade floden som flyter genom Kathmandu Valley påminner om en karaktär i Hayao Miyazakis underbara film ”Spirited Away”.

Varje dag passerade vi ”katastrof-gatan” med enorma gropar och en ständig vattenläcka. Ibland fastnade bussar i lergeggan. Människor försökte ta sig fram så gott det gick. ”Någon gång kommer vägen antagligen att repareras", sa en av chaufförerna uppgivet. Han berättade om alla regeringsombildningar som ledde till handlingsförlamning.

 

 

Utflykt till Nepals äldsta stupa Swayambhu på ett berg med utsikt över Kathmandu. Det heliga samsas med business, apor och hundar. Någon har gjort en fin skylt och fyller på en balja med vatten till aporna så de kan svalka sig.Torsdag 11 okt. Vi var bjudna till Tibet Charitys hus för att äta lunch. Där har Lakha Lama och Pia Kryger Lakha flyttat in i en våning som byggts till på huset. När vi kom fram var trädgården full med exiltibetaner från Batang som hade väntat i hettan för att hälsa på Lakha Lama. Personalen i Tibet Charity hade tagit ut stolar och bjudit på té. Så köade besökarna för välsignelse.På takterassen har Pia låtit bygga en pergola till Lakha, för att återskapa en blommande plats som Lakha minns från sin barndom i Tibet. Lakha och Pia har inrett vardagsrummet i tibetansk stil. På kvällarna hade vi undervisning, eller charing där.


 

Fredag 12 okt. Bhaktapur är en medeltidsby med skickliga hantverkare. Det fanns många speciella byggnader och tempel, ex. Durgas tempel där man för länge sedan offrade människor, nu för tiden är det ”bara” djur.

Vi vimlade runt som typiska turister i den gamla byn med hantverkare, försäljare och tiggare. En tiggare blev arg för jag gav för lite. Han visade på sitt plastkort där det stod att han är ”av staten auktoriserad tiggare”. Jag borde åtminstone ha gett en euro, sa han.

 
 

Söndag 14 okt.
Trekking i Shivapuri Nagarjun National Park
. Tashi, föreståndaren på Shechen Guesthouse följde med oss. Först var det militärområde, där fick vi inte ta foton.

Vi klättrade uppåt, uppåt. En fantastisk utsikt över Kathmandu-dalen ovan smogen! Målet för utflykten var Nagigumpa, ett buddhistiskt nunnekloster där vi blev varmt välkomna. En nunna hade lagat mat till oss och serverade. Några av oss undrade om det var möjligt att göra retreat en period i klostret. Jo absolut!
En skolklass var på utflykt med sina japanska sponsorer och stojade vilt.

 

Det finns leoparder i parken, men de måste ha sovit eller var skygga. (I den engelskspråkiga tidningen läste jag om en helvild leopard som dödat fyra personer i södra Nepal. Folk vågade inte lämna byarna för att samla mat åt sina djur, innan den blivit infångad)

Tillbaka i Kathmandu visade Tashi ”Vattenkungens tempel”. Det är ett hinduiskt tempel men buddisterna besöker också templet. Det är sympatiskt med Nepal att många helgedomar är gemensamma. Klädd i vackra guldgula kläder vilar kungen på en gigantisk hoprullad orm i en bassäng.

 


Pokhara

Måndag15/10. Vi flög till Pokhara som ligger på 900 meters höjd, och har subtropiskt klimat. Flygbolaget hette Buddha Air, passande för oss! Det fanns även Yeti Airlines (Yeti=snömannen). Utanför flygplatsen satt en rad människor som hungerstrejkade för att Pokhara ska bli en internationell flygplats! Det är redan en turiststad pga närheten till de magnifika Annapurna bergen. Gatorna var breda och i bra skick. Utanför hotellet kunde man se en buffelhjord promenera förbi i maklig takt. Mycket av skyltarna till affärer mm anspelade på ex. Mount Everest, Buddha och hinduiska gudar. Reklamen för Tuborg och Carlsberg fanns förstås överallt, med konkurrens från lokala Everest beer.

Paljorling är en väletablerad flyktingbosättning. De större skolbarnen dansade traditionella tibetanska danser. De små barnen sjöng för full hals! Se film! Lakha Lama visade på elevernas dräkter och förklarade att detaljerna talar om varifrån i Tibet man kommer ifrån. Presenter från Danmark delades ut till barnen. Läs mer
Tisdag 16/10. På lediga dagen var några av oss på trekking med tibetaner som stödjer Tibet Charity. Vi åkte buss uppför halva berget så gick vi i trappor upp till toppen. Tanken var att vi därifrån skulle sett Annapurna-massivet på nära håll, men det var tjocka moln i vägen. Vi fotograferade och tittade på allt på nedvägen. Många paraglidare startade från berget och svävade som fåglar runt på himlen. Vi passerade vi genom olika klimatzoner, det var spännande med djungelvegetationen, nedför hala trappor och stigar. Guiderna ville inte att vi skulle drabbas av magsjuka om vi åt var som helst. De ville ta oss till den bästa restaurangen i Pokhara. Timmarna gick och vi blev väldigt hungriga. Vi ställde ofta frågan: Är vi snart framme vid restaurangen? ”Bara en bit till” Vi gick runt Phewa Lake - en vacker sjö med näckrosor, så tillslut var vi framme vid en restaurangen som låg vackert vid sjön.Onsdag 17/10. Utflykt till Jampaling kollektivjordbruk, flyktingläger sedan 1961. De bedriver ekologiskt-biodynamiskt jordbruk och odlar all sin mat. En tibetan som varit flykting i Tyskland och lärt sig om biodynamisk odling är nu en eldsjäl som brinner för att utveckla lantbruket. Han hoppas odlingen ska bli en väg vidare från det eviga livet i flyktinglägret för invånarna. De är redan självförsörjande, men han hoppas de ska kunna sälja både produkter och sprida kunskaper om alternativa odlingssätt. HH Karmapa inspirerar lantbrukarna till en hållbar livsstil. Läs mer under odling

Det mest fantastiska med besöket var den natur-ceremoni som Lakha utförde tillsammans med de äldre odlarna. Vi var i en skogsdunge med väldigt mycket böneflaggor. Syftet med ceremonin var att återställa balansen i förhållande till naturen/naturandarna. Se film!

 

 

Torsdag 18/10. Vi missade soluppgången över bergen. Eftersom det varit molnigt alla dagar trodde vi inte att det var någon idé att gå upp tidigt och klättra i berg enligt planeringen. Så när jag vaknade och tittade ut fick jag glädjefnatt! Molnen hade lyft och där var de underbara bergen! Efter frukost åkte vi på utflykt för att se bergen ordentligt. Vi besökte en familj som Pia kände och fick titta från deras tak. Paragliding är populärt.Kathmandu

Fredag 19/10. Tillbaka i Kathmandu där vi bodde på hotell Tibet. Vi skulle uppleva stojet i centrala staden. Jag var först motvillig, men det var ett bra upplägg. Vi delades in i små grupper med tre personer som fick varsin guide. Vi promenerade runt i trafik-kaoset i affärskvarteren -se film!

 


Vi betalade entréavgift för att komma i en tjusig välbevakad park, där vi mötte vår resegrupp som åt lunch eller fikade. Det starkaste minnet därifrån är familjen på trottoaren utanför- en kvinna med sina alla barn, de minsta utan kläder. De större barnen hjälpte till att tigga. ”Vad hade hänt i deras liv så de hamnat i den här utsatta situationen?” undrade jag. Pojkarna blev glada då de fick våra vattenflaskor när vi hoppade in i taxin för färd till hotellet.

 


Lördag 20/10 Till Guru Rinpoches grottor, via smala vindlande sepentinvägar. Nu hade den hinduiska högtiden börjat så massor med folk skulle upp på samma berg, for att betyga sina gudar vördnad och andra skulle nedför samma berg. Det blev riktig trafikstockning med poliser och motorstopp. Motorcyklar tog sig lättare forbi: Lakha Lama som bott i Köpenhamn i 30 år skojade om att det var Hells Angels som drog förbi.
Vi kom fram till grottorna i Parping där ett tempel byggts. Det sägs att skulpturer skapar sig fram själva ur bergväggen. Ibland droppar det nektar från Ganesha och en liten Tara. Det var speciell stämning. Ganesja började droppa nektar och även den lilla Tara figuren. Det fick man ta lite av med fingret om man ville och ta i pannan vid tredje ögat.

Så upp på berget som hade fantastisk utsikt! Där gjordes samma ceremoni som vi var med om i odlingskollektivet Jampaling. Denna gång var det unga munkar som reciterade och offrade mjöl och Tuborg öl till naturandarna. Det luktade öl på hela bergstoppen! Vi i resegruppen satt med paraplyerna som skydd i den heta solen. Vi fick varsin rulle med bönevimplar där vi skrev namnen på människor vi önskar gott för. Flaggorna knöts ihop och hängdes upp högt av proffsiga vimpeluppsättare. Se mer bilder!
Se film!

När vi skull åka vidare hade den ena av våra bussar försvunnit på mystiskt vis! Vi lyckades packa in alla i den enda bussen. Lakha Lama hade roligt och sa att vi var på tivoli! Inga planerade strömavbrott denna vecka pga hinduisk storhelg, enbart oplanerade.

 
 

 

Söndag 21. Patan den äldsta stadsdelen, som gamla stan för oss i Stockholm. Mycket speciella tempel och muséer att fördjupa sig i. Lakha Lama berättade för gruppen om templen.

Promenad till Tings hotell där Annette och Tomas berättade om sina liv i Nepal. De planerar att starta hotell i Burma nu.


På eftermiddagen åkte vi tillbaka till Boudha där resegruppen skingrades - nästan alla reste till Köpenhamn.
Jag fick träffa fadderbarnet Thupten för första gången. Han har blivit vuxen och ska studera vidare till socialarbetare. Min son Daniel stödjer hans fortsatta utbildning.

 
 

Det blev hinduisk storhelg. Stupan i Boudha smyckades med lampor, som en gigantisk julgran. Se mer!

Skolbarnen var lediga. Hälften av Kathmandus invånare reste hem till sina släktingar i byar på landet. Trafiken var fullt tillräcklig ändå!

 

Den 24 oktober reste Lakha och Pia vidare till Dehli i Indien och jag följde med till nästa resa med ny grupp i Amritsar och Dharamsala.

Kajsa Magnusson

Mer foton från resan trekking mm - under fliken "fotoalbum"

Vinterbilder från Gröndal, Ekensberg och Lindholmen Många dagis på väg till karnevalen I Vintervikens trädgård finns en damm med liv i. Kulturlandskparnas får på Överjärva gård i Solna Boudhanath-stupan Kathmandu, Nepal Vid Boudhanath-stupan Kathmandu, Nepal Goda vänner Vintervikens trädgård Höst i Småland, Orrefors Boudhanath-stupan i Kathmandu