Nepal,Indien 2012

Kajsa Contact

Links

Movies/album

Jampaling kollektivjordbruk utanför Pokhara, Nepal.

Jampaling kollektivjordbruk är ett flyktingläger för tibetaner sedan 1961. Invånarna bedriver ekologiskt-biodynamiskt jordbruk och odlar all sin mat -även svamp:

Svampodling

Champinjonerna odlas i halm. Först kokas halmen för att bli bakteriefri. När halmen svalnat stoppas den i påsar och svampsporer tillsätts. Odlingen sker i ett hus.

Biodynamisk odling i Nepal

En tibetan som varit flykting i Tyskland och lärt sig om biodynamisk odling är nu den eldsjäl som brinner för att utveckla lantbruket. Han hoppas odlingen ska bli en väg vidare från det eviga livet i flyktinglägret för invånarna. De är redan självförsörjande, men han hoppas de ska kunna sälja både produkter och sprida kunskaper om alternativa odlingssätt. Komposten är viktig! I tunnan finns en undergörande sörja som stärker växterna.
För att slippa använda gifter har man andra knep: Sniglarna som gärna äter upp allt slipper man genom att göra små diken runt odlingarna. På grund av den intensiva hettan på dagen måste sniglarna ta sig över diket på natten, men de hinner inte över innan nästa dag, måste ge upp.

Livet i Jampaling

1:a fotot visar den praktiska solkokaren. 2:a visar en av de enkla bostadslängorna. 3:dje där kvinnorna går runt en stupa/pagod. 4.de: Det stora trädet ger skön svalka heta sommardagar. 

Trädplantering är en viktig uppgift i Jampaling och ett sätt att göra världen bättre!
Läs några fler av de riktlinjer som Jampalingborna provar att leva efter för att göra världen bättre!

1 Önska gott - gör aspirationer
2 Läs diskutera och utveckla förståelsen av miljöfrågor,
hur de påverkar din omgivning.
3 Bli vegetarian.
4 Lev enkelt!
5 Undervisa människor i miljöfrågor.
6 Skräpa inte ned.
7 Använd mindre papper
8 Använd mindre plast/plastpåsar

Naturceremoni

En traditionell tibetansk buddistisk ceremoni med shamanistiska inslag. Syftet är att återställa harmonin i förhållande till naturen och naturandarna. Se film! http://www.youtube.com/watch?v=oftGA1OZ9CE

Vinterbilder från Gröndal, Ekensberg och Lindholmen Många dagis på väg till karnevalen I Vintervikens trädgård finns en damm med liv i. Kulturlandskparnas får på Överjärva gård i Solna Boudhanath-stupan Kathmandu, Nepal Vid Boudhanath-stupan Kathmandu, Nepal Goda vänner Vintervikens trädgård Höst i Småland, Orrefors Boudhanath-stupan i Kathmandu Solkokare Stupa Ett stort träd med skön skugga Trädplantor Komposten är viktig Undergörande för växterna! Växtlighet halmen kokas Halmen har kokats Halmen ska svalna När halmen svalnat läggs den i påsar innan svampsporer tillsätts.